Jak przygotować stoisko degustacyjne?

Nie ma innej możliwości na sprawdzenie, czy dany produkt spożywczy nam odpowiada, niż jego degustacja. Z zewnątrz możemy ocenić kolor, wygląd czy zapach, ale smaku nie da się sprawdzić bez smakowania. Jest też przecież wiele rzeczy, które nie wyglądają czy nie pachną zachęcająco, ale są bardzo smakowite np. sery pleśniowe.

Profesjonalne stoisko degustacyjne

Stoisko degustacyjneCzęsto przez to klienci kupują tylko to, co jest sprawdzone i wiedzą, że jest dobre. Jak ich zachęcić do poznawania nowych smaków? Dobrym pomysłem może być składane stoisko degustacyjne. Takie stoisko nadaje się zarówno do dużych hipermarketów, małych sklepików osiedlowych, jak również na różne festyny i targi spożywcze. Stoisko zazwyczaj składa się z dwóch części. Pierwsza to lada na której wykładane są produkty, a druga to przymocowana na górze na wspornikach tablica reklamowa. Dzięki niej składane stoisko degustacyjne jest widoczne z daleka. Na tablicy warto umieścić nazwę firmy i produktu, można dać też zdjęcie lub grafikę. Podobne informacje można dać także na zewnętrzną część lady. Od wewnątrz znajdują się natomiast półeczki, na których hostessy mogą trzymać swoje rzeczy, jak i zapas produktów spożywczych. Na ladzie degustacyjnej zawsze musi panować ład i porządek. Nie mogą tam stać puste talerzyki, rozlane soki, czy pokruszone ciasteczka.

Stoisko degustacyjneWtedy wyglądałoby to nieprofesjonalnie, niechlujnie, nie zachęcałoby klientów do podejścia. Jedzenie do degustacji powinno być pokrojone na małe kawałeczki, jednak nie zbyt małe, bo trzeba poczuć smak produktu. Sery kroi się w kosteczki, wędlinę w plasterki, natomiast ciasteczka często serwuje się w całości, chyba że są bardzo duże, to można je podzielić na pół. Produkty nadziewa się na wykałaczki, co zapewnia higieniczne branie jedzenia. Napoje serwowane są w małych kubeczkach plastikowych, czasem przypominających kubeczek do dozowania syropu. Takie kubeczki są jednorazowe i tanie, nie zajmują też dużo miejsca, bo wkłada się je jeden w drugi. Na stoisku warto jest też mieć pełne opakowania danego produktu, żeby klient mógł od razu wrzucić je do koszyka, jeśli mu posmakują. Liczy się także fachowa obsługa stoiska, którą najczęściej zajmują się hostessy. Taka osoba powinna być miła, uśmiechnięta, jak również znać oferowany produkt, umieć zachwalać jego zalety. Bez tego nie przyciągnie się klienta.

Przygotowanie stoiska degustacyjnego nie zajmuje wiele czasu, więc można to zrobić krótko przed otwarciem sklepu. Jego złożenie także jest proste, a ciężar nie jest duży. Jeśli lada była sprzątana na bieżąco, to także nie będzie problemu ze śmieciami, a stoisko można schować na kolejną promocję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *